Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w herbacie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
cytryna 1/2 soczysta
chili 1/2 płaska łyżeczka
olej 4 łyżka
sól
herbata owocowa 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w herbacie

Kroki postępowania

1
Wyciskamy sok z cytryny. Wsypujemy herbatę z torebki, dodajemy chili, olej oraz mniej więcej dwie większe szczypty soli. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pierś z kurczaka w herbacie foto
2
Marynatą smarujemy oczyszczone, dokładnie umyte i osuszone piersi z kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w herbacie foto
3
Po tym czasie smażymy z obu stron po 3-4 minuty na patelni z grubym dnem, a następnie dodajemy 2/3 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w herbacie foto
4
Po tym czasie piersi wyciągamy, kroimy po skosie na 1 cm kawałki, a płyn gotujemy jeszcze chwilę do zredukowania objętości. Piersi doskonale się komponują z kluskami śląskimi i świeżą surówką.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w herbacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 01.07.2012 10:59
fajny pomysł z herbatką...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak