Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 50 dag
masło 25 dag
cukier 15 dag
żółtko jajek 2
gęsta śmietana 10 dag
cukier do smaku
Cynamon mielony Prymat
masa ok.1 kg
jabłka ok.1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Obrane i starte na tartce jabłka rozgotować z odrobiną wody dodać cynamon i cukier do smaku. można jeszcze dodać dowolną galaretkę (sam proszek). Przygotować ciasto kruche i podzielić je na dwie części. schłodzić w lodówce ok.30 minut. Jedną część cienko rozwałkować wyłożyć na blaszce i zapiec. Potem wyłożyć masę jabłkową. Drugą część można na tartce. Upiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 07.01.2011 18:59
SMACZNA
Katarzyna/kate1980 05.08.2010 22:03
szczerze mówiąc nawet nie wiem. rośnie u mnie jabłonka którą jeszcze kiedyś posadził mój dziadek i z niej właśnie zrywam jabłka. niestety moi rodzice nie wiedzą jak się nazywają te jabłka. wiem jedno nigdy ich nie widziałam na żadnym bazarku. są słodkie, twarde i lekko kwaśne a poza tym baaarszo duże.
Ela20 05.08.2010 20:37
A jakie jabłka są najlepsze do tej szarlotki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak