Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta sezamowa TAHINI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 1,5-2 szkl.
olej z pestek winogron 2-3 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta sezamowa TAHINI

Sezam uprażyć w piekarniku nagrzanym do 170-180*C przez 8-10 minut - przemieszać w trakcie prażenia.
Przesypać do blendera, zmiksować na jak najgładszą pastę dolewając olej.
Gotową pastę przełożyć do wyparzonego słoika, ostudzić i zakręcić wygotowaną pokrywką.
Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.02.2015 13:48
ciekawa propozycja
Rafał10 03.02.2013 21:50
Szukaliśmy tej pasty :) będziemy próbowali ją zrobić w najbliższym czasie :)
miszelka 13.09.2012 17:53
dziękuję za odpowiedź :)
Habibi 13.09.2012 16:25
Nie - najlepszy będzie olej słonecznikowy, który ma smak współgrający z sezamem.
miszelka 13.09.2012 16:00
jeżeli dałabym olej roślinny, to czy była bardzo, bardzo, bardzo znacząca różnica w smaku??
Habibi 07.08.2012 08:07
Zapraszam do korzystania z moich przepisów - każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak