Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać. 1/3 z nich ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, utłuc, pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć, połączyć z puree. Dodać jajko, mąke ziemniaczaną, sól i wyrobić ciasto. Posiekane cebulę, czosnek i paprykę podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem ziołami, solą i pieprzem.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkowac na niej ciasto ziemniaczane na gruby ok 2 cm prostokątny placek. Na środku wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek nadzienia i zwinąć w rulon. Roladę zawinąć w lnianą ściereczkę. Jej końce mocno związać bawełnianą nicią. Roladę włożyc do rondla z gotującą się osoloną wodą. Gotować na małym ogniu 45min. Roladę odwinąć ze ściereczki pokroić w plastry. Podawać z pikantnyim sosami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    niezłe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !