Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie kwiatuszki z wisienką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 arkusz
konfitura wiśniowa 50 gram
jajko 1 sztuka
cukier brązowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie kwiatuszki z wisienką

Kroki postępowania

1
Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na dowolną ilość kwadratów. W każdym z nich odcinamy brzegi na wzór ramy, zachowując nieprzecięte kawałki środków boków. Rogi zawijamy do środka, delikatnie przyciskając, by się zlepiły.
Krok 1 - Francuskie kwiatuszki z wisienką foto
2
W ten sposób utworzy się kwiatuszek.
Krok 2 - Francuskie kwiatuszki z wisienką foto
3
Na środek nakładamy wisienkę z niewielką ilością konfitury. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, całość posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20 minut, do zarumienienia.
Krok 3 - Francuskie kwiatuszki z wisienką foto
4
Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem - po całkowitym ostygnięciu. Smacznego!
Krok 4 - Francuskie kwiatuszki z wisienką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 08.02.2013 20:22
te ciasteczka mają jakąś dziwną nazwę - pochodzą chyba z Finlandii ?
mirosława4 08.07.2012 22:17
zapewne tak jak wyglądają to tak samo smakują,rewelacja !
Dorota76 01.07.2012 10:53
rewelacyjnie wygląda
irenka 30.06.2012 20:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak