Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa marynowana w sosie pomidorowym - do słoika

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola szparagowa 1,5 kg
cebula biała 250-300 g
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
koncentrat pomidorowy 400 g
olej 2/3 szkl.
cukier 2/3 szkl.
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
woda 1,5-2 szkl.
ocet 10 % 2/3 szkl.
czosnek 3-5 ząbków
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa marynowana w sosie pomidorowym - do słoika

Fasolkę szparagową (najlepiej młodą, która nie ma łyka) obgotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w paski i zeszklić w oleju, dodać przyprawy, ocet, pastę pomiedorową.
Dusić kilka minut stale mieszając, a następnie dodać wyciśnięty czosnek.
Fasolę odlać i przełożyć do garnka, dodać marynatę i mieszać, aż fasolka będzie nią dokładnie pokryta.
Jeśli sos jest zbyt gęsty - dolać nieco wody.
Fasolką napełnić słoiki i zapasteryzować.

Podawać jako dodatek do obiadu lub potraw z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.03.2014 12:33
przepraszam, ale przeoczyłam to pytanie... ja pasteryzuję na oko - proponuję 20-25 minut mniejsze słoiczki, a większe z 10 minut dłużej
16.07.2013 19:50
witam a ile ją pasteryzować?
Habibi 30.07.2012 16:28
Zapraszam do korzystania z moich przepisów, każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak