Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farszynki po mazursku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

90dag ziemniaków
25dag mąki ziemniaczanej
sól
10dag smalcu
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Farszynki po mazursku

Na FARSZ:
20dag wieprzowiny, 2 jajka, 2 cebule, łyżka masła, sól, pieprz.

Wieprzowinę umyć, oczyścić a następnie ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Dwa jajka ugotować na twardo, zahartować, po czym obrać ze skorupki.
Cebulę obrać posiekać i zrumienić na maśle na patelni. Wieprzowinę oraz jajka zemleć. Wymieszać je z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zemleć a następnie wbić do nich 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i sól. Całośc wyrobić na gladkie ciasto.
Z ciasta uformować wałek, pokroić go na placuszki na każdym ułożyć porcję farszu, zawinąć i uformować kotleciki. Smażyć na złoto na smalcu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak