Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort smietankowo-wisniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka 6 łyzek
cukier 6 łyzek
proszek do pieczenia 1 łyęczka
śmietana 30% 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyzeczki
cukier puder 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
wiśnie 0,5 kg
żelfix 5 łyzek
cukeir 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort smietankowo-wisniowy

Kroki postępowania

1
Bialka ubic na sztywna pianę. Dodać cukier nadal ubijając. Dodać żółtka. Zmiksowac. Dodac przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąc na pół.
Krok 1 - Tort smietankowo-wisniowy foto
2
Żelatynę namoczyć w kilku łyzkach wody. Następnie dolac reztę gorącej, aby byo pół szklanki. Ostudzić. Śmietanę ubić na wysokich obrotach na puch. Dodać cukie puder i zimną zelatynę. Zmiskować. Biszkopta posmarować masą śmietankową.
Krok 2 - Tort smietankowo-wisniowy foto
3
Wiśnie umyć i wydrylować. Następnie przełożyć do garnka i zagotować. Dodać pół szklanki cukru i zelfix. Kilka minut pogotować. Ostudzić. Wylac na wierzch tortu.
Krok 3 - Tort smietankowo-wisniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 08.02.2013 20:25
a ja nie bo bardzo niechlujnie podany
kochanyptysiu 31.08.2012 08:55
chętnie bym go spróbowała
Mysiunia 30.06.2012 18:54
bardzo ładnie sie prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak