Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska w sosie majonezowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 2,5 kg
por 500 g
szpinak mrożony 300 g
kukurydza w puszce 300 g
groszek konserwowy 150 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 150 g
jajko 8 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
majonez 1 słoiczek
jogurt 2 łyżki
musztarda ziarnista 2-3 łyżki
sok z cytryny do smaku
szczypiorek do smaku
kapary 50 na sos

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska w sosie majonezowym

Groszek i kukurydzę osączyć. Szpinak rozmrozić. Pora oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Mięso wymieszać z jajkami i tartą bułką. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać warzywa. Masę mięsną wysmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec ok. 75 min. Upieczoną pieczeń zostawić na 15 min w wyłączonym piekarniku. Wyjąć, usunąć papier, pieczeń pokroić na kawałki. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać szczypiorek, kapary i musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos podawać razem z pieczeni,a.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak