Sposób przygotowania

Obieramy botwinkę i kroimy w małą kosteczkę. (Ja dodaje 3 sztuki średniej botwiny z łodygami aż do liści). Wrzucamy do garnka z wodą. Przyprawiamy kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą. Nie dodaje żadnych innych przypraw. Gotujemy ok 30minut- aż botwinka będzie miękka. Następnie taki wywar chłodzimy i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. W między czasie obieramy ogórka i kroimy w kostkę(ogórek świeży, nie za długi). Rzodkiew, szczypior i koper myjemy i kroimy w kostkę. Wyjmujemy schłodzony wywar z lodówki i mieszamy go z maślanką. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, cukrem i kwaskiem- już wedle swojego smaku. Podajemy z ziemniakami i skwarkami. Smacznego!!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    bardzo apetyczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !