Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciateczka z cukrem i dziurką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier wanilinowy pół opakowania
śmietana 3 łyżki
białko 2 sztuki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciateczka z cukrem i dziurką

Na stolnicę przesiać przez sito mąkę. Dodać margarynę, cukier wanilinowy i żółtko. Całość posiekać nożem. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka. W środku każdego zrobić dziurkę mniejszą foremką. Wyłożyć na brytfannę. Białko roztrzepać dobrze. Każde ciasteczko wysmarować dobrze białkiem i posypać porządnie cukrem. Piec na złoty w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 05.05.2013 19:30
bardzo fajnie wyglądają
Mysiunia 13.09.2012 16:05
Ewidentnie widać, że są to ciasteczka robione w domu, a nie kupione. Fabrycznie robione ciasteczka, czy w cukierni na masową skalę miałyby symetryczną dziurkę w środku na każdym ciasteczku, a tu widać, że ciasteczka były wykrawane ręczne bo niektóre dziurki są na środku, a niektóre nieco bliżej kraja :)
Kate131 27.08.2012 09:50
dobre
gosia47-47 06.08.2012 18:02
Heniu, no przecież nie podam ci adresu do mnie :D Chyba że chcesz wpaść na kawkę :D a tak na serio, co nie da się takich zrobić? no weź
misia53 06.08.2012 11:49
lubię takie ciasteczka
Henryka2 01.08.2012 17:11
W której cukierni je sprzedają?
plocia 19.07.2012 22:01
Uwielbiam te ciastka, dziś właśnie je jadłam do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak