Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z piekarnika - na ostro

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 4 plastry
cytryna 1/2
oliwa 4 łyżki
cebula czerwona 1 średnia
płynna przyprawa do zup
kozieradka mielona duża szczypta
miód mała łyżeczka
papryka 1 (chili)
Papryka słodka mielona Prymat duża (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z piekarnika - na ostro

Cebulę utrzeć na miazgę i połączyć z 2 łyżkami oliwy.
Plastry karkówki posypać przyprawami i odstawić na 1-2 godziny
Naczynie żaroodporne lub blaszkę posmarować oliwą.
Mięso posmarować oliwą z musem cebulowym i skropić płynną przyprawą do zup - ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 15-20 minut.
W międzyczasie jak najdrobniej posiekać chili, dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny, dolać miód, odrobinę przyprawy do zup i łyżkę oliwy.
Sosem pokryć plastry karkówki i dopiec jeszcze 5-10 minut zmniejszając temperaturę do 160-170*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 17.08.2012 13:48
W kolejce do wypróbowania :)
Habibi 29.07.2012 09:24
Zapraszam do korzystania z moich przepisów, każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak