Sposób przygotowania

Uzbierać mlecze bez łodyg. Ułożyć na białej kartce papieru, żeby wyszły robaczki. Rano przepłukać i zalać litrem zimnej wody źródlanej. Dorzucić pokrojoną w plastry dużą cytrynę. Pogotować na wolnym ogniu przez 10-15 min. pod przykryciem. Zostawić na 1 dobę Przecedzić przez gazę kwiatki i gazę wyrzucić. Uzupełnić wodę do litra, dodać cukier. Odparować wywar, by powstał syrop o konsystencji gęstego miodu. Trwa to ok 2 godziny. Rozlać do słoików i mocno zakręcić.

Komentarze

  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    jak dzieci były małe to robiłam taki !! super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mariola7

    smaczny i zdrowy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !