Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe ptysie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
jajko 4 szt
masło 60 dag
sól szczypta
ser biały 60 dag
sól pół łyżeczki
sól selerowa szczypta
sherry 1 kieliszek
pasta paprykowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe ptysie

1/4 l wody zagotować z masłem i solą. Mąkę wsypać do garnka z wrzątkiem. Mieszać aż ciasto zacznie odstawać od dna garnka. Przełożyć do miski, gdy nieco ostygnie, wbijać po jajku. Wymieszać. Z masy uformować ptysie u układać na blasze. Piec 20 min w temp 230 st. Jeszcze ciepłe przekroić. Ser utrzeć z solą, pieprzem i solą selerową, podzielić na dwie porcje. Jedną doprawić sherry, drugą pastą paprykową. Masą wypełnić dolne połówki ptysiów, przykryć górnymi połówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak