Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka na zakwasie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
zakwas na żur 200 ml
udko z kurczaka 1
śmietana 30% 3/4 szklanki
ziemniaki młode 10 sztuk
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka na zakwasie

Do garnka wkładamy udko, wlewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miekkości, po czym udko wyjmujemy z wody. Umytą botwinkę siekamy łącznie z listkami i wrzucamy do mięsnego wywaru - gotujemy do miekkosci, po tym czasie wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze chwile. Na sam koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Zupę podajemy z ziemniakami ugotowanymi osobno w osolonej wodzie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.11.2013 12:44
bardzo lubię botwinkę
15.05.2013 14:50
Wcale nie zaskakujące;) U mnie u domu zawsze robi się botwinkę z zakwasem:) Innego połączenia nie uznaję:)))
Anio?eczek 12.08.2012 14:23
ciekawe :)
Anna169Hosz 30.06.2012 22:41
Zaskakujące połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak