Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinkowy klops ugotowany na parze

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
jajko 1 sztuka
botwina posiekana garść
kajzerka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinkowy klops ugotowany na parze

Kroki postępowania

1
Botwinę dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Do mięsa potrzebujemy tylko garść - nie tyle, ile widać na zdjęciu :)
Krok 1 - Botwinkowy klops ugotowany na parze foto
2
Do mięsa mielonego dodajemy: jajko, botwinę, startą na tarce cebulę, namoczoną w wodzie (i odsączoną) bułkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Botwinkowy klops ugotowany na parze foto
3
Urywamy większy kawałek folii aluminiowej (wielkość dostosowana do mięsa). Na nim kładziemy mięso w całości, formujemy taki kształt, by zmieściło się w garnku. Całe mięso owijamy szczelnie folią.
Krok 3 - Botwinkowy klops ugotowany na parze foto
4
Za pomocą noża robimy dziurki w folii, z każdej strony. Mięso układamy w garnku do gotowania na parze. Gotujemy ok. 20-30 minut.
Krok 4 - Botwinkowy klops ugotowany na parze foto
5
Ugotowane mięso odwijamy z folii i kroimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!!!
Krok 5 - Botwinkowy klops ugotowany na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 10.01.2013 20:54
autorskie połączenie składników, dokładne, jasne opisy. Do tego przesmaczny efekt końcowy gwarantowany. Jednym słowem - rewelacja
JaPaqc 29.07.2012 21:10
bym sobie taki zjadł
motyl 30.06.2012 20:55
ciekawy przepis
Beatris 30.06.2012 10:16
Niedawno robiłam podobny. Nie tylko smaczny, ale w dodatku zdrowy, bo gotowany na parze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak