Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z owocami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa owocowa:
kompot 2 szklanki
masło 25 dag
galaretka wiśniowa 1 sztuka
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier biały 1/2 szklanki
czereśnie 1 kg
truskawki
porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z owocami

Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli i na koniec dodać cukier, ubijać nadal do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (25 cm średnicy) i piec w temp. 180st , niestety ja musiałam robić to na "oko" bo nie sprawdziłam czasu.

Czereśnie wydrylować z pestek na patelni zrobić syrop z 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek wody do gęstego syropu dodać czereśnie bez pestek i zagotować w syropie, następnie odcedzić z syropu i wystudzić. Do odcedzonego syropu dolać wodę tak, aby płynu było 2 szklanki i na tym ugotować budyń do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Budyń z galaretką dokładnie wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem pod koniec ostrożnie wymieszać z czereśniami.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić, zimną żelatynę ubić ze śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem.

Na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy wyłożyć całą masę budyniową na nią wyłożyć bitą śmietanę i posypać sporą ilością owoców, następnie ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 10.07.2012 22:31
Cudny i pyszny!
Ewa104 30.06.2012 09:50
Zapachniało latem i owocami skąpanymi w słońcu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak