Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Gieni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 20 dag
kiełbasa podwawelska 2 laski
cebula 3 sztuki
grzyby suszone 1 garść
łopatka wieprzowa 2 kg
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
kminek Prymat
kapusta kiszona 3 kg
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Gieni

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy i gotujemy aż będzie miękka wraz z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
Krok 1 - Bigos Gieni foto
2
Cebulę kroimy i raziem z pokrojoną w plasterki/ pół plasterki podsmażamy na niewielkiej ilośći tłuszczu.
Krok 2 - Bigos Gieni foto
3
Łopatę zapiekamy i mięso rozdrabniamy, dodajemy pokrojone w paseczki śliwki.
Krok 3 - Bigos Gieni foto
4
Następnie dodajemy grzyby suszone - wcześniej namoczone i pokrojone w paseczki.
Krok 4 - Bigos Gieni foto
5
Do miękkiej kapusty dodajemy wszystkie składniki i całość dokłądnie mieszamy na niewielkim ogniu. Bigos najlepszy jest na drugi, trzeci dzień kiedy smaki się dokłądnie wymieszają.
Krok 5 - Bigos Gieni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 29.06.2012 23:53
dobre
staropolanka5 29.06.2012 23:46
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak