Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z zapiekaną śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 szkl
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 płaskie łyżki
aromat śmietankowy 2 krople
masa: żóltka 2 szt
białko 6 szt
smietana 18% 3 duże op
budyń śmietankowy 1 op
cukier 1 szkl
wiórki kokosowe 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z zapiekaną śmietaną

Kroki postępowania

1
Ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy żóltka, cały czas ucierając.
Krok 1 - Ciasto z zapiekaną śmietaną foto
2
Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i aromat śmietankowy. Całośc miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Krok 2 - Ciasto z zapiekaną śmietaną foto
3
Masa: białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami śmietanę, budyń śmietankowy oraz wiórki kokosowe, chwilę miksujemy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy ostrożnie pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasto w blaszce.
Krok 3 - Ciasto z zapiekaną śmietaną foto
4
Do reszty pozostałego ciasta dodajemy odrobinę mąki i rwiąc palcami ciasto na kawałki, układamy je na masie śmietanowej. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 55 minut.
Krok 4 - Ciasto z zapiekaną śmietaną foto
5
Ciasto po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasto z zapiekaną śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 30.06.2012 14:08
ja użyłam z cukrem. A ciasto jest pyszne, wygląda jak sernik, ale jest bardziej puszyste i lekkie.
Ewa104 30.06.2012 09:47
Zapisuję w swojej księdze przepis.Podoba mi się to ciasto.Nie piekłam podobnego.Mam pytanko co do budyniu.Czy ma być z cukrem czy bez?
ttrytka 29.06.2012 23:56
pyszny placek
staropolanka5 29.06.2012 23:46
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak