Sposób przygotowania

Najpierw robimy lody kokosowe, przepis na nie znajdziecie tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/230064/lody-kokosowe-z-czekoladowymi-wiorkami.html
Gdy lody są już prawie gotowe: Kawę zalewamy wodą, mieszamy, pozostawiamy by trochę przestygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy syrop czekoladowy, dokładnie mieszamy i ciepłą czekoladą robimy kleksy wewnątrz szklanek, wkładamy do zamrażalnika na 8-10 minut. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Szklanki na kawę wyjmujemy z zamrażalnika. Na spód wrzucamy po jednej gałce lodów, zalewamy kawą (po 200 ml). Następnie dajemy po trzy gałki lodów. Całość posypujemy zrumienionymi wiórkami kokosowymi, startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą i listkami mięty.
Z podanego przepisu na lody wyjdzie 4 szklanki mrożonej kawy.
Lody wychodzą lepsze gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce (ja swoją trzymam cały czas w zamrażalniku).

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wow, ta kawka na pewno przypadłaby mi do gustu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    biatriss

    mmmmmm!!!!! cóż więcej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !