Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
cebula 2 sztuki
wywar z gotowanego mięsa 1,5 litra
olej 2 łyżki
mąka 1 łyżka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 opakowanie
óżne gatunki wędlin 1,2 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
wino czerwone wytrawne 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę wypłukać, dobrze odcisnąć. Posiekać kapustę, żeby nie była zbyt długa. Cebulę obrać, posiekać. Do rondla wlać olej wsypać cebulę. Gdy się zeszkli dodać kapustę. Mieszać, zasmażyć 3 minuty. Następnie zalać gorącym rosołem. Gotujemy odkrytą kapustę. Pod koniec gotowania dodać przyprawę do bigosu, wymieszać. Wędliny pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, dodać pokrojoną wędlinę, obsmażyć. Następnie oprószyć łyżką mąki. Dodać do kapusty, wymieszać. Dodać wytrawne wino, gotować 20 minut na malutkim ogniu, często mieszając, by się nie przypalił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak