Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 0,5 szkl
jajko 6 szt
mąka 1 szkl
Masa brzoskwiniowa
brzoskwinie 1 puszka duża
budyń śmietankowy 2 opak
cukier 2 łyżki
sok pomarańczowy 2 szkl
wierzch ciasta:
śmietana 36% 0,5 l
śnieżki 2 opak
czekolada gorzka 3 łyżki
ocet 10 % 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Piec 25 minut w 170 stop. na dużej blasze.
MASA BUDYNIOWA
Zlać sok z brzoskwiń. Brzoskwinie zmiksować w blenderze, dodać do soku pomarańczowego,przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w soku zlanym z brzoskwiń,wlać na gotujący się sok pomarańczowy,mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na biszkopt, ostudzić.
WIERZCH CIASTA
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 01.09.2012 10:09
extra
Małgorzata106 29.08.2012 21:18
pycha
Betka 14.08.2012 23:43
super;)
agam26 11.07.2012 10:30
wygląd ciekawie
elka4621 29.06.2012 21:13
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak