Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek ziemniaczany na boczku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
sól 1 łyżeczka
masło 5 dkg
boczek 5 dkg
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placek ziemniaczany na boczku

Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej,następnego dnia je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach solimy je i lekko mieszamy.Boczek kroimy w kostkę i dajemy na rozgrzane na patelni masło,następnie dodajemy ziemniaki mieszamy przez chwilę aż wchłoną cały tłuszcz.Formujemy placek i smażymy na rumano z jednej strony 20 minut pod przykryciem,następnie skrapiamy mlekiem,placek odwracamy i dosmażamy z z drugiej strony jeszcze 10 minut.Podajemy z zieloną sałatą lub jako dodatek do mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.08.2012 08:55
oo fajne placki;)
kamyk 10.08.2012 14:35
pycha
dorotka0000025 01.07.2012 15:52
pycha
dorotka0000025 01.07.2012 15:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak