Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny indyk

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyczka ok 2 kg
jaja 2-3 szt
mleko trochę
masło 3 łyżki
olej 2 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
rodzynki garść
bulion 1 szkl
bułka czerstwa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny indyk

Tuszkę umyć, usunąć ścięgna. Kości mostka piersiowego silnie nacisnąć aby pierś się spłaszczyła. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i wymieszać z posiekaną wątróbką. Masło utrzeć, wbijając jajka, dodać wątróbkę z bułką i ucierać na pulchną masę. Przyprawić solą, cukrem i startą gałką muszkatołową, wsypać rodzynki. Nadziać indyka, spiąć wykałaczkami. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć tuszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2-3 godz, często polewając bulionem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak