Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik klasyczny

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 200 g
cukier waniliowy 20 g
rodzynki 100 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
czekolada 50 g
wiórki kokosowe 3 łyżki
twaróg 1 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik klasyczny

Kilka godzin przed pieczeniem twaróg owijamy ręcznikami kuchennymi aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ręczniki zmieniamy kiedy już nasiąkną.
Twaróg mielimy maszynką, najlepiej dwa razy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do nich zmielony ser, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero na końcu dodajemy ubite białka bardzo delikatnie mieszając.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny do chwili aż wierzch się zarumieni.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kwadransie wyciągamy sernik całkowicie.
Układamy na wierzchu czekoladę połamaną na kostki i po 5 minutach rozsmarowujemy ją nożem po całym wierzchu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beatkaa153 29.06.2012 19:40
wygląda apetycznie
Monika78 29.06.2012 17:35
idealny
Mati13 29.06.2012 16:41
piekny i na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak