Sposób przygotowania

Chleb zalać prawie całym mlekiem i odstawić na pół godziny - odlać tylko dwie łyżki mleka, żeby rozpuścić sodę. Śliwki i rodzynki posiekać a potem zalać rumem. Masło stopić.
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.
Do chleba wlać masło, wsypać orzechy i wymieszać. Następnie dodać bakalie razem z rumem, mleko z sodą oraz ubite jajka. Wymieszać i wylać na natłuszczoną albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika- 180/190 stopni i pieczemy ponad godzinę( około 1 h i 20 minut. Można podawać zimne lub ciepłe, najlepiej z polewą z gorzkiej czekolady albo np.: z sosem rumowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    To moja wersja klasycznego angielskiego puddingu...jakoś trzeba wykorzystać czerstwy chleb:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny przepis, już nie tylko bułkę tartą będę robić z czerstwego pieczywa
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    ciekawy pomysl
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zawsze takie puddingi robiłam z bułek - muszę z chleba spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobry
  • 1
    original
    Opublikowano

    M. Monroe

    ciekawostka ...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    ciekawy przepis nigdy nie robiłam a warto wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    zabieram się od dawna żeby taki zrobić :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !