Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z cielęciny

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 500 g
jajko 1 szt
kajzerka 1 szt
mleko 1/2 szkl
cytryna 1 szt
sól do smaku
tymianek do smaku
oregano do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z cielęciny

Mięso zemleć, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, osolić, utrzeć. Gdy masa będzie pulchna i jednolita, formować owalne kotlety. Posmarować je rozmieszanym jajkiem i obsmażyć na tłuszczu. Gdy się lekko podrumienią, smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach zdjąć pokrywkę, przewrócić kotlety i dosmażyć pod przykryciem. Usmażone powinny mieć jasnozłoty kolor. Podawać obłożone ziemniakami puree i cytryną pokrojoną w cząstki (do skrapiania kotletów).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak