Sposób przygotowania

1.Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać pokruszone drożdże,125 ml ciepłego mleka i cukier,wymieszać z odrobiną mąki z brzegów. Przykryć bawełnianą ściereczką,odstawić na 20 minut
w ciepłe miejsce.
2. Stopić masło i wraz z 125 ml ciepłego mleka dodać do zaczynu. Wbić jajko,dodać szczyptę soli.Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie, lśniące i odchodzące od dłoni. Odstawić na 45minut do wyrośnięcia,pod przykryciem w ciepłe miejsce.
3.Ser dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkiem.
4. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać krążki np. szklanką.Na środku każdego krążka należy zrobić wgłębienie w które nałożyć masę serową i dżem owocowy.
5. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Białko wymieszać z mlekiem,posmarować brzegi bułeczek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, w temp.180.
6.Upieczone bułki,posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    bardzo smaczne drozdżówki
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    domowe najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !