Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z serem i dżemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeże drodże 4,5 dag
mleko 250 ml
cukier 5 dag
masło 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 szt
cukier 2 łyżki
dżem owocowy
białko 1 szt
mleko 3 łyżki
ciasto drożdżowe: 50 dag
mąka 50 dag
Masa serowa 20 dag
biały ser 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem i dżemem

1.Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać pokruszone drożdże,125 ml ciepłego mleka i cukier,wymieszać z odrobiną mąki z brzegów. Przykryć bawełnianą ściereczką,odstawić na 20 minut
w ciepłe miejsce.
2. Stopić masło i wraz z 125 ml ciepłego mleka dodać do zaczynu. Wbić jajko,dodać szczyptę soli.Wyrabiać aż ciasto będzie miękkie, lśniące i odchodzące od dłoni. Odstawić na 45minut do wyrośnięcia,pod przykryciem w ciepłe miejsce.
3.Ser dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkiem.
4. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać krążki np. szklanką.Na środku każdego krążka należy zrobić wgłębienie w które nałożyć masę serową i dżem owocowy.
5. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Białko wymieszać z mlekiem,posmarować brzegi bułeczek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut, w temp.180.
6.Upieczone bułki,posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.04.2013 09:16
domowe najlepsze
halina17 29.06.2012 11:53
bardzo smaczne drozdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak