Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowe grochotto

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej do smażenia
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
curry 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżeczki
sól do smaku
masło 1/4 kostki
groch 1 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowe grochotto

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej posiekany czosnek i chwilę razem smażyć.
Krok 1 - Pomidorowe grochotto foto
2
Wsypać przyprawy i chwilę smażyć.
Krok 2 - Pomidorowe grochotto foto
3
Wsypać groch, wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
Krok 3 - Pomidorowe grochotto foto
4
Do grochu wlać szklankę wody i dodać odrobinę soli i koncentrat pomidorowy. Gotować, mieszając od czasu do czasu. Jak groch wchłonie cały płyn, dolać ok. 1/3 szklanki wody i dalej gotować. Czynność powtarzać, aż groch będzie całkiem miękki.
Krok 4 - Pomidorowe grochotto foto
5
Groch zdjąć z ognia, dodać masło.
Krok 5 - Pomidorowe grochotto foto
6
Powoli mieszać, aż masło się rozpuści, a groch uzyska kremową konsystencję.
Krok 6 - Pomidorowe grochotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.11.2013 10:09
ale fajne danie :)
pacpaw 10.01.2013 15:50
świetny autorski przepis. Az chce się czytać i spróbować
BernadettaP 29.06.2012 13:35
Super, świetny przepis ! Jadłam już risotto (wiele razy) i pęczakotto (ze 3 razy), ale grochotto jeszcze nie robiłam...
Paweł10 29.06.2012 09:52
wyglada pysznie
ttrytka 28.06.2012 23:34
dobre
staropolanka5 28.06.2012 23:27
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak