Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamki kokosowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 150 g
wiórki kokosowe 50-70 g
cukier waniliowy 1 op.
cukier kryształ 100 g
cukier trzcinowy 100 g
woda 2 łyżki
miód spadziowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamki kokosowe

Na patelni uprażyć sezam i wiórki kokosowe na rumiano - przesypać do zimnego naczynia, aby przerwać proces prażenia.
W szerokim rondelku rozpuścić cukier z wodą i cukrem waniliowym - kiedy się skarmelizuje dodać miód i uprażony sezam z kokosem.
Szybko wymieszać i wyłożyć na woskowany papier do pieczenia - nakryć drugim arkuszem i rozwałkować jak najcieniej.
Natychmiast zdjąć wierzchni papier i pozostawić masę do zupełnego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Kiedy stwardnieje połąmać na kawałki.
Przechowywać w puszce lub słoju wyłożonym celofanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 24.07.2012 16:22
mniam
Habibi 21.07.2012 20:52
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak