Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować zachowując sok.
Pieprz wsypać do woreczka, owinąć w czystą suchą ściereczkę i utłuc młotkiem, tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.
Wsypać owoce do garnka lub dużego słoja.
W garnuszku zagotować ocet spirytusowy z miodem, cukrem i pieprzem, dolać sok wypływający podczas drylowania wiśni - nakryć i pozostawić do ostygnięcia.
Ponownie zagotować, odcedzić i gorącym octem zalać wiśnie - nakryć i pozostawić do ostygnięcia, a następnie dolać ocet winny i jabłkowy, po czym pozostawić pod przykryciem na 2 doby.
Po tym czasie odcedzić wiśnie, zlać ocet do słoja i wstawić do lodówki lub zapasteryzować w malutkich słoiczkach.

Wiśnie z octu można wykorzystać do zakwaszenia barszczu.

Komentarze

  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !