Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 1 łyżka
mleko 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
warzywa 200 gram, mieszanki ulubionych warzy
Przyprawa do warzyw z grilla lub jakaś inna jaką lubimy do wa
oliwa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z warzywami

na jednej patelni podsmażamy na maśle lub oliwie posypane przyprawą warzywa, tak żeby się rozmroziły i odparowały nadmiar wody (lub żeby się podsmażyły i zmiękły, jeśli nie używamy mrożonki).
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i przyprawy. Trzepaczką mieszamy na jednolitą masę bez grudek. Wbijamy jajka. Całość traktujemy trzepaczką, żeby składniki dobrze się połączyły.
Rozgrzewamy drugą patelnię (teflonową). Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy połowę jajecznej masy. Jak jajka zaczną się od spodu ścinać, wtedy delikatnie podważamy brzegi i pozwalamy spłynąć pod spód nieściętej masie jajecznej z góry. Gdy omlet od spodu się dopiecze, wtedy delikatnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy aż się lekko zrumieni. Gotowy przekładamy na talerz.
Tak samo smażymy drugi omlet.

Na połowie upieczonego omletu układamy połowę warzyw. Przykrywamy drugą połową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 12.07.2012 09:12
wygląda wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak