Sposób przygotowania

na jednej patelni podsmażamy na maśle lub oliwie posypane przyprawą warzywa, tak żeby się rozmroziły i odparowały nadmiar wody (lub żeby się podsmażyły i zmiękły, jeśli nie używamy mrożonki).
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i przyprawy. Trzepaczką mieszamy na jednolitą masę bez grudek. Wbijamy jajka. Całość traktujemy trzepaczką, żeby składniki dobrze się połączyły.
Rozgrzewamy drugą patelnię (teflonową). Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy połowę jajecznej masy. Jak jajka zaczną się od spodu ścinać, wtedy delikatnie podważamy brzegi i pozwalamy spłynąć pod spód nieściętej masie jajecznej z góry. Gdy omlet od spodu się dopiecze, wtedy delikatnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy aż się lekko zrumieni. Gotowy przekładamy na talerz.
Tak samo smażymy drugi omlet.

Na połowie upieczonego omletu układamy połowę warzyw. Przykrywamy drugą połową.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    wygląda wyśmienicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !