Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidełka z suszonych owoców

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 1/2 kg
figi suszone 200-250 g
morele suszone 300 g
jabłka suszone 300 g
sok pomarańczowy 1 litr
sok z cytryny do smaku
sok z limonki do smaku
miód 2/3 szkl.
cukier trzcinowy 1 szkl.
żurawina
daktyle 300-400 g
rodzynki 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Powidełka z suszonych owoców

Śliwki, figi, morele, jabłka i daktyle pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać sokiem pomarańczowym.
Dosypać żurawinę, rodzynki i cukier trzcinowy.
Dusić pod przykryciem 30-45 minut aż owoce zmiękną.
Odkryć garnek, dodać sok z cytryny i limonki i dusić, aż owoce odparują i masa zgęstnieje.
Można częściowo zmiksować.
Masę ostudzić do temperatury ok. 50 stopni C i wlać miód - mieszać, aż całość się połączy i utworzy jednolitą masę.
Powidełkami napełnić wyparzone małe słoiczki aż po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pozostawić do ostygnięcia nakrywając kocem lub grubym ręcznikiem.
Kiedy słoiczki zupełnie ostygną wstawić je do lodówki.
Każdą porcję wybierać czystą i suchą łyżeczką, inaczej może nam spleśnieć pozostała zawartość słoiczka!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 06.08.2012 12:55
pycha
Monika63 24.07.2012 14:03
pycha
Habibi 21.07.2012 20:58
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
Rafał10 28.06.2012 18:15
mniam ! Lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak