Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowe chińskie jajka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4 szkl.
herbata czarna 2 łyżki
herbata zielona 2 łyżki
pieprz syczuański 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kozieradka mielona 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 5-7 szt.
anyż 2 gwiazdki
sos sojowy ciemny 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek 1-2 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 6-7 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowe chińskie jajka

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obtłuc skorupkę jak najdrobniej.
Zagotować wodę i dodać obie herbaty - nakryć i gotować 10 minut.
Dodać przyprawy, włożyć jajka w skorupkach i gotować 2-3 godziny.
Pozostawić do ostygnięcia w wywarze na kilka godzin.
Obrane ze skorupek jajka powinny uzyskać ładny wzór spękań oraz
orientalny smak.

Podawać jako przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.09.2012 08:49
jak pokryte złotem
Habibi 21.07.2012 20:57
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak