Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet dla babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miód 250 g
sok z cytryny do smaku
sok z pomarańczy do smaku
melisa 1 pęczek
orzeszki pini (prażone) 100 g
bita śmietana do dekoracji
wiórki czekoladowe do dekoracji
cytryna kilka plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet dla babci

Melisę umyć, oddzielić twarde łodygi. Miękkie końce łodyżek i liście posiekać. Zagotować pół szklanki wody z miodem. Ostudzić, zalać melisę i zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny i pomarańczy. Wstawić do zamrażalnika. Gdy masa będzie lekko podmrożona, dodać posiekane orzeszki, wymieszać i znów wstawić na 2 godz. Zamrożony sorbet pokruszyć. Udekorować świeżymi listkami melisy i plasterkami cytryny oraz bitą śmietaną lub wiórkami czekoladowymi. Podawać w szklanych czarkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak