Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z bobem, serem taleggio i bazylią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasta na makaron wg przepisu 700 g
oliwa 6 łyżek
szynka parmeńska 80 g
Bazylia suszona Prymat 1 do smaku
śmietana 250 ml
Pomidory krojone w kostkę 2 sztuki
krojony ser taleggio 200 g
bób 500 g
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 do smaku
cebula 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z bobem, serem taleggio i bazylią

Ciasto na makaron:
450 g mąki (semolina)
4 jajka
szczypta soli
woda (ok. 60 ml)


Wszystkie składniki ciasta wymieszać, bardzo dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Po rozwałkowaniu pokroić płaty makaronu na kwadraty o boku 12 cm (4 płaty na porcję), ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek.

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bób, dolać śmietanę, dodać pomidory, bazylię i kawałki sera taleggio. Całość zagotować i doprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarować oliwą z oliwek, a następnie układać kolejno płaty makaronu, farsz i kawałki sera taleggio. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie, ostatnią warstwę posmarować powstałym z farszu sosem i posypać pozostałym serem. Lasagne piec około 40 minut w temperaturze 130ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.01.2017 22:12
Ciekawe zestawienie
Klausia 18.02.2016 19:56
bardzo ciekawe składniki
msmariusz 29.03.2015 23:26
lasagne mniam
Stenka 07.07.2012 18:00
apetycznie wygląda, ciekawe jak smakuje
Ewa104 28.06.2012 18:13
Wygląda perfekcyjnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak