Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zapiekane pod sosem beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 4 szt.
bakłażan 1 szt.
cukinia 1 szt.
pomidory 3 szt.
masło 2-3 łyżki
mleko 1-2 szklanki
mąka 3-4 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
tymianek do smaku
sok z cytryny 1-2 łyżki
ser żółty 100-200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zapiekane pod sosem beszamelowym

Warzywa myjemy. Cukinię i bakłażana obieramy. Cykorię pozbawiamy zewnętrznych liści i gorzkich kaczanów, obficie solimy. Bakłażana kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i obficie solimy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut. Cukinię i pomidory kroimy na plastry. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę - tak, aby powstała gęsta masa. Chwilę smażymy, po czym wlewamy zimne mleko. Gotujemy aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałka i tymiankiem. Gdy trochę wystygnie dodajemy starty żółty ser. Cykorię i bakłażana płuczemy z nadmiaru soli. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości około 45min w temp. 180stopni. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę tak, aby sos z wierzchu się przyrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 11.09.2011 20:20
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak