Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory z jagód

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 4 litr
cukier 80 dag
woda 1,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Przetwory z jagód

Kroki postępowania

1
Świeżo zebrane jagody przebieramy, aby nie było żadnych listków i gałązek a następnie przekladamy do sitka i przelewamy wodą. jagody przekładamy luźno do słoiczków,tak aby ok 2-3cm od góry zostalo wolnego miejsca.
Krok 1 - Przetwory z jagód foto
2
Wode przekewamy do garnka i nastawiamy na gaz, kiedy jest gorąca wsypujemy cukier i mieszamy do czasu aż sie rozpuści. Zagotowaną wodę rozlewamy do słoiczków z jagodami, które szczelnie zakręcamy. Jagody pasteryzujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 2 - Przetwory z jagód foto
3
Przestudzone słoiczki zanosimy w chłodne i cieniste miejsce - są dobre nawet po kilku latach!!
Krok 3 - Przetwory z jagód foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.01.2013 17:50
moja babcia tak zawsze robi :)
miki47 06.08.2012 10:14
pycha
Cukiereczek13 28.06.2012 13:34
uwielbiam takie soki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak