Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowe kokardki z sosem serowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 400 gram, farfale agnesi
ser gorgonzola 100 gram
parmezan 50 gram, startego na dużych oczkach
śmietanka 200 ml, kremówki, słodkiej
białe wino 50 ml, wytrawnego
cebula biała 1 sztuka, mała, najlepiej szalotka
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe kokardki z sosem serowym

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy oliwą. Odstawiamy do ostudzenia. W rondlu na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy wino i odparowujemy połowę jego objętości. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową, zagotowujemy. Wrzucamy w to makaron. Ponownie zagotowujemy i dodajemy do tego starte na grubych oczkach połowę gorgonzoli i parmezan. Cały czas gotując mieszamy, a gdy sos zgęstnieje, doprawiamy i przekładamy do miski. Posypujemy grudkami gorgonzoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 29.06.2012 11:45
proste smaczne szybkie :) idealne dla majacych malo czasu
ronald88 28.06.2012 22:42
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak