Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do kurczaka - meksykańska

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino białe 1 szkl.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
czosnek 3-4 ząbki
cebula biała 2 średnie
oliwa 1/3 szkl.
imbir 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1/2 szkl.
Kmin rzymski mielony Prymat 1 mielony
Papryka słodka mielona Prymat 1 (węgierska)

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do kurczaka - meksykańska

Wino wymieszać z oliwą i pastą pomidorową.
Kiedy sos osiągnie jednolitą konsystencję dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulę, utarty imbir - ponownie wymieszać.
Na końcu dosypać mieszankę papryki słodkiej, ostrej i wędzonej oraz mielony kumin.

Do marynaty włożyć porcje kurczaka, obtoczyć ze wszystkich stron, nakryć i wstawić do lodówki na dobę.
Przed pieczeniem, grillowaniem lub smażeniem należy kurczaka oskrobać z marynaty za pomocą tępej strony noża.

Pozostałą marynatę zagotować przez 5-10 minut stale mieszając i podawać do gotowego kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.07.2012 20:56
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak