Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Cygański

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 25 dag
cukier 25 dag
margaryna 15 dag
jaja 6 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
miód 2 łyżki
kawa 1 łyżka
cynamon 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
Ciasto jasne:
białko 6 szt
cukier 30 dag
mąka ziemniaczana 7 dag
ocet 1 łyżka
masa
mleko 2 szkl.
żółtko jajek 6 szt
cukier 8 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
margaryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Cygański

Margarynę utrzeć, dodać cukier, następnie jajka i ucierać. Następnie dodać mak, mąkę ziemniaczaną, miód, kawę , cynamon i sodę ciągle ucierając. Wylać na formę i piec ok 30 min. Następnie zrobić ciasto jasne. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier. Gdy jest sztywna piana łyżką wmieszać mąkę ziemniaczaną i dodać ocet. Piec ok 20 min.
Masa:
Z 2 szkl. mleka oddać pół szklanki i w połowie szklanki dodać 6 żółtek, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zwykłej i cukier waniliowy. To wszystko dobrze rozmieszać, a resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać zrobiony budyń i mieszać aż się zagotuje. Schłodzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając. Ciasto makowe ułożyć na spód, rozetrzeć masę troszkę zostawić do dekoracji, na to położyć ciasto jasne i udekorować wierch masą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzena06 18.08.2012 11:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak