Sposób przygotowania

Mleko otworzyć i rozgrzać w kąpieli wodnej, przelać do sporej miski, dodać miód gryczany.
Orzechy i migdały posiekać (jeśli używamy płatków migdałowych - zostawiamy je w całości) - dodać do mleka razem z żurawiną, sezamem, wiórkami i rodzynkami.
Dosypać płatki owsiane wymieszane z otrębami i zarodkami pszennymi.
Masę wyłożyć do szerokiej prostokątnej blaszki wyścielonej woskowanym papierem do pieczenia, ugnieść lekko i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125-130*C na godzinę - z termoobiegiem.
Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni należy przykryć blaszkę arkuszem papieru do pieczenia.

Po upieczeniu pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie pokroić w niewielkie sztabki.
Kiedy całość zupełnie ostygnie - przełożyć do szczelnej puszki lub słoja.
Można też część batoników polać stopioną czekoladą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    daria2911

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela8

    muszę takie zrobić?
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    mniam
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    super zdrowa przekonska

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !