Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku razem z 1 łyżką cukru i mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru, dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką i większą szklanką wyciąć krążki, dnem mniejszej szklanki maczanym w mące w krążkach zrobić dołki. przełożyć ja na natłuszczoną blaszkę i każdą posmarować jajkiem.

Jagody wymieszać z cukrem i suchym budyniem, następnie łyżką lekko je ubijając ułożyć w otworach na bułeczkach. Bułki przed pieczeniem jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, można je dodatkowo posypać kruszonką.

Piec w temp. 180st do 25 min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    ale ślicznie wygląda, mniam z jagodami takie świeże są pyszne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    magdalea

    przepyszne, przepis do wypróbowania
  • 0
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    domowe, najsmaczniejsze:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !