Sposób przygotowania

Zacznę od krążków cebulowych, których przygotowanie zajmuje ok. 15 minut. Obraną cebulę kroimy na plastry o szerokości 0,5 cm i rozdzielamy na krążki. W małej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie obtaczamy w tym naszą cebulę. Odkładamy ją na bok, a do miski wbijamy jajko i wlewamy mleko, delikatnie i bardzo dokładnie mieszając wszystko widelcem. Następnie zanurzamy cebulę w cieście i kładziemy np. na metalowej kracie z piekarnika, aby nadmiar ciasta obciekł. Na talerz wysypujemy bułkę tartą i każdy plaster dokładnie obtaczamy. Kiedy zrobimy to już z całą cebulą, wrzucamy po kilka sztuk do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy do uzyskania złotego koloru. Gorące krążki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kolejną przekąską są suszone śliwki w plastrach wędzonego boczku. Jest to naprawdę dziecinnie proste i potrafi zaskoczyć smakiem. Słodycz śliwek idealnie pasuje do słoności boczku. Każdą śliwkę owijamy połową plastra wędzonego boczku - nie musi być bardzo szczelnie, ale spinamy to wykałaczką, żeby się nie rozpadło. Roladki wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika, wcześniej ustawiając go na 180oC. Pieczemy ok. 20-25 min i wyjmujemy do wystudzenia. Voilà!


Ostatnim krokiem są szaszłyki z kurczakiem. Piersi kroimy w długie i cienkie plastry, przyprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy z łyżką oleju, majonezu i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Kiedy mięso zaprzyjaźni się z przyprawami, nabijamy je na pałeczki do szaszłyków w sposób jaki widzicie na zdjęciach.
Na patelni bardzo mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wykładamy na nią naszego kurczaka. Szaszłyki smażymy bardzo krótko ok. 2 minut na stronę, ponieważ kawałki drobiu są cienkie.

Nasz talerz przekąsek jest już gotowy! Zapraszam do spróbowania przepisu i jak zawsze życzę
SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !