Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół długo gotowany

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 sztuki
pierś z kurczaka 1 połówka
marchewka 3 sztuki
cebula biała 2 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
woda 3 litry
sól 3 łyżeczki
pieprz czarny 12 ziarenek
ziele angielskie 7 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół długo gotowany

Umieścić mięso w garnku, zalać wodą, dodać sól i zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, zdjąć szumowiny.

Wszystkie warzywa umyć, obrać. Cebule przekroić na połówki i przypalić na ogniu lub płycie. Wszystkie warzywa razem z przyprawami dodać do garnka, garnek nakryć pokrywką, zostawiając niedużą szczelinę.

Rosół musi znajdować się na najmniejszym ogniu - ma tylko puszczać pojedyncze oczka, spokojnie sobie pyrkać. Tak może stać na kuchni 16-24 godzin - oczywiście możemy gotować go z przerwami (na sen na przykład), ale im dłużej, tym będzie smaczniejszy.

W razie, gdyby był trochę słonawy, możemy dolać odrobinkę przegotowanej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak