Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczny placek z rabarbarem i kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/3 szkl
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 płaskei łyżeczki
olej 1/3 szkl
cukier waniliowy 2 opakowania
margaryna 5 dag
mąka 5 dag
cukier kryształ 5 dag
rabarbar 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczny placek z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar myjemy i dokłdanie obieramy. Kroimy w kostkę i zasypujmey ok 2 łyż cukru. Odstawiamy na ok 1 godz, aż puści sok. Zlewamy nadmiar soku, a owocę delikatnie miksujemy w blenderze.
Jajka ucieramy z 1 szkl cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksując wlewamy olej. Dokładnie wymieszanę ciastow wylewamy do wyłożnej papierem formy. Na wierzchu układamy owoce.
Z 5 dag mąki, cukru i margaryny zagniatamy kruszonkę, a następnie kruszymy na wierzchu ciasta. Całość obsypujemy cukrem wniliowym. Ciasto pieczemy w 180 stopni k 50 min.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.04.2013 23:48
rabarbar już niedługo się pojawi, przepis sie przyda
Adam/ZUB3R 22.12.2012 21:41
lubię takie ciasta
Dorian 25.11.2012 22:10
ekstra
IZABELA29 09.10.2012 09:22
dobrze ,że można go zrobić pewnie i też z innymi owocami...
MagdaXXX 02.09.2012 14:55
super
mariusz14 20.08.2012 11:03
pycha
ankaryba 11.07.2012 10:55
pyszny!!!
Gabriela8 28.06.2012 22:42
musze zrobić!
motylwe 28.06.2012 07:54
z kruszonką pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak