Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.



Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w kostkę a małe kuleczki przekroić tylko na połówki.

Listki bazylii umyć. Ciasto rozgnieść i rozwałkować na blasze na cienki placek, posmarować go sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie mozzarellę i plastry pomidorów, pomiędzy składnikami zrobić kleksy z pesto bazyliowego i całość udekorować liśćmi bazylii.

Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto zarumieni się na brzegach, podawać od razu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    pysznie wygląda
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Niezwykle zachęcająca :))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !