Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z fetą i ziemniakami z rozmarynowym masłem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
masło 50 gram
ziemniaki 600 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 3 ząbki
masło 4 łyżki
rozmaryn 2 gałązki
feta 270 gram
woda 125 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z fetą i ziemniakami z rozmarynowym masłem

Kroki postępowania

1
W KROK PO KROKU ZNAJDUJĄ SIĘ ZDJĘCIA Z INSTRUKCJĄ, JAK ZROBIĆ FALBANKĘ!

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie, odstawić, by całkowicie ostygły. Kiedy będą zimne, przecisnąć je przez praskę, przecisnąć przez tą samą praskę również ser.

Przez praskę do czosnku przecisnąć dwa razy ząbki i dodać do masy, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Krok 1 - Pierogi z fetą i ziemniakami z rozmarynowym masłem foto
2
Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.
Krok 2 - Pierogi z fetą i ziemniakami z rozmarynowym masłem foto
3
Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.
Nakładać farsz - objętość 2-3 łyżeczek i zaklejać ciasto, odkładać pierogi na wysypaną mąką deskę lub blat.
Krok 3 - Pierogi z fetą i ziemniakami z rozmarynowym masłem foto
4
W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, do wrzącej wkładać po kilka(naście) pierogów i gotować od tego czasu 4 minuty (nie od wypłynięcia na wierzch, tylko od włożenia). Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą przekładać na talerze (jeśli nie będą przechowywane można je od razu wyłożyć na talerz).
Krok 4 - Pierogi z fetą i ziemniakami z rozmarynowym masłem foto
5
Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekany rozmaryn, smażyć razem chwilę i polać pierożki.
Krok 5 - Pierogi z fetą i ziemniakami z rozmarynowym masłem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 07.07.2012 08:25
pycha
domaskowa 27.06.2012 23:14
Dziękuję, a farsz był przepyszny :)
ziutula
ziutula 27.06.2012 23:01
jak ładnie ulepione i ze smacznym farszem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak