Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Kiedy ciasto rośnie obrać pomidory ze skórki, pozbawić twardych części i płynnego miąższu, pokroić je na kawałki i usmażyć na patelni ze szczyptą soli aż powstanie gęsta pulpa.

Boczek pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko na blasze, posmarować pulpą pomidorową i posypać serem, rozłożyć równomiernie kawałki mięsa i krążki cebulowe. Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut. Podawać od razu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    magdalea

    bardzo apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Dziękuję :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    wygląda jak z prawdziwej pizzerii super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !