Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet królewski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rodzynki pół szkl
likier migdałowy 4 łyżki
jajko 6 szt
mleko 2 szkl
sól szczypta
cukier 1 łyżka
mąka 2 szkl
masło 1 łyżka
cukier puder niecała łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
wanilia 1 (starta)

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet królewski

Rodzynki zalać ciepłym likierem na kilka minut. Następnie wyjąć i odsączyć. Zmiksować żółtka, mleko, cukier i wanilię. Dodać szczyptę soli, wsypywać mąkę ciągle mieszając. Dodać rodzynki. Ubić pianę z białek, połączyć z ciastem. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. Wyjąć na deskę i pokroić ciasto na małe kawałki. Rozgrzać masło, smażyć kawałki ciasta, aż się zrumienią. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak